Rebecca Salter
email Salter
 
  Home   Current   Paintings   Drawings   Prints   •Architecture   Books   Exhibitions   Reviews   Biography  
 
Architecture
Terza Rima, 15 Sackville Street, London W1
 
For this prestigious commission to incorporate the public art into the fabric of the new office development in central London an original ink drawing was created to form a dialogue between the 'drawn' line and the elegant symmetry of the fašade. The drawing was reinterpreted for each element of the building. On the windows it was screenprinted (slightly offset) onto the inner faces and fanlights. The pillars and canopy are composed of screenprinted glass laminated with a diffuser layer and backlit with LED lights. A simplified version of the drawing was cut into steel for the bronze-coloured grille.
 

click for a larger image
Original ink drawing used for the scheme
 
 

click for a larger image

click for a larger image
Views of the fašade at night
 
 

click for a larger image
Two fašade windows showing the screenprinted faces
 
 

click for a larger image
Detail of the windows showing the offset screenprinted faces
 
 

click for a larger image
View from the interior of the building
 
 

click for a larger image
Backlit screenprinted pillars flank the main entrance of the building
 
 

click for a larger image
The original drawing translated into cut steel for the grille
 
 
Guy's Hospital Haematology Unit - scheme for internal and external glazing
 
Guy's Hospital Haematology Unit

click for a larger image
 
 
Guy's Hospital Haematology Unit

click for a larger image
 
 
Guy's Hospital Haematology Unit

click for a larger image
 
 
St George's Hospital, Tooting, London - Refurbishment of main entrance
In collaboration with architects, Gibberd
Calligraphy of Light
"For my inspiration as to how to transform the new main entrance into a special place, I turned to aspects of Japanese art and architecture which have influenced me since studying there earlier in my career. The most important spatial concept I wanted to introduce was an intuitive way of navigating using light and texture. I hope that anyone arriving at the perimeter of the site will no longer need to study a map for directions. Instead they will be swept through the new landscape and into the main entrance. Light and colour used in the garden are picked up and echoed in the interior. The natural focus behind the reception desk is a large artwork built into the curved wall and composed of strips of recycled glass lit with LED lights in changing colours. From there the eye is led along the corridor by what I have called a 'calligraphy of light' - strips of backlit glass set in bamboo panelling. At the front of the building (in the new lounge area), the focus is a delta-shaped piece in backlit glass which echoes the colours and shapes in the garden. The scheme has been conceived as a whole so that there is a consistency of colour and materials (where possible sustainable or recycled) which will give the new entrance an identity."
 
Main entrance

click for a larger image
 
View of new main entrance showing the reception desk with artwork in recycled glass and the corridor of bamboo panels and backlit glass
 
Reception desk

click for a larger image
 
Reception desk with 5 metre artwork of recycled glass strips backlit with LEDs in changing colours
 
Corridor of bamboo panels

click for a larger image
 
View of corridor of bamboo panels, with recycled glass strips and sandblasted glass panels (both backlit)
 
Corridor of bamboo panels

click for a larger image
 
Another view of corridor of bamboo panels, with recycled glass strips and sandblasted glass panels
 
Composite image

click for a larger image
 
Composite image of the corridor and reception desk artwork
 
detail of bamboo panels and recycled glass strips

click for a larger image
 
Detail of bamboo panels and recycled glass strips
 
detail of recycled glass strips in the reception desk artwork

click for a larger image
 
Detail of recycled glass strips in the reception desk artwork
 
Lounge area

click for a larger image
 
Lounge area - 9 metre 'delta' artwork of sandblasted glass backlit with LEDs.
 
Detail of delta artwork

click for a larger image
 
Detail of 'delta' artwork
 
 
Top